Prostopadloscienne pudelko...
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stamtąd
Prostopadloscienne pudelko...
A więc mam do rozwiazania takie zadanie : Chcemy sporzadzic prostopadłoscienne pudełko o kwadratowym dnie i objętości 1000cm3. Na jego wykonanie chcemy zużyc jak najmniej materiały wuięc interesuje nas prosotpadłoscian o jak najmniejszej powierzchni. Wykonaj wykres zależności powierzchni prostopadłościanu od jego wysokości i rozwiąż problem. Wyskaluj odpowiednio osie układu! Jest to zadanie z 3 klasy gimnazjum, więc proszę o proste rozwiązanie...
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
Prostopadloscienne pudelko...
\(\displaystyle{ P=2*a^2 + 4ah}\)
a bok podstawy
h wysokośc
\(\displaystyle{ V=Pp*h}\)
\(\displaystyle{ 1000=a^2 *h}\)
\(\displaystyle{ a^2=\frac{1000}{h}}\)
Teraz wystarczy wstawic "a" do 1. wzoru i mamy pole powieszchni uzależnione od wysokości
a bok podstawy
h wysokośc
\(\displaystyle{ V=Pp*h}\)
\(\displaystyle{ 1000=a^2 *h}\)
\(\displaystyle{ a^2=\frac{1000}{h}}\)
Teraz wystarczy wstawic "a" do 1. wzoru i mamy pole powieszchni uzależnione od wysokości