Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
-
rajl
- Użytkownik

- Posty: 7
- Rejestracja: 22 wrz 2007, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: festungdz
Post
autor: rajl » 17 paź 2007, o 20:40
rownolegle do siebie, w tym samym kierunku, poruszaja sie: pociag o dlugosci l=200m majacy szybkosc 36km/h i samochod jadacy z szybkoscia 72km/h. oblicz czas, po ktorym samochod wyprzedzi pociag oraz droge, jaka w tym czasie przebedzie.
-
Szemek
- Gość Specjalny

- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Post
autor: Szemek » 17 paź 2007, o 20:59
72km/h - 36km/h = 36km/h
36km/h = 10m/s
200m : 10m/s = 20s
72km/h = 20m/s
20s * 20m/s = 400m