Funkcja dokonująca nietypowego przekształcenia

Analiza funkcjonalna, operatory liniowe. Analiza na rozmaitościach. Inne zagadnienia analizy wyższej
0bcy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 5 mar 2021, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
wiek: 33

Funkcja dokonująca nietypowego przekształcenia

Post autor: 0bcy »

Witam - czy jest jakiś zapis bądź funkcja zamieniająca daną liczbę na jej swojego rodzaju odpowiednik?

Chodzi mi o to czy istnieje funkcja, która ze zwykłej liczby zrobi liczbę lustrzaną biorąc pod uwagę położenie przecinka?

\(\displaystyle{ 4 \rightarrow 0,4 }\)
\(\displaystyle{ 200 \rightarrow 0,002 }\)
\(\displaystyle{ 7354 \rightarrow 0,4537 }\)

Czy jest jakieś narzędzie bądź funkcja lub czy da się to jakoś zgrabnie zapisać?

To jest ostatni problem z jakim się zmagam
Pozdro
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 710
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Re: Funkcja dokonująca nietypowego przekształcenia

Post autor: SidCom »

Jeżeli zapiszemy liczbę k-cyfrową jako:

$$l_k = \sum_{i=0}^{k-1} a_i \cdot 10^i $$
to jej "lustrzane odbicie względem przecinka" ma postać
$$ l^*_k = \sum_{i=0}^{k-1} a_i \cdot 10^{-i-1} $$
0bcy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 5 mar 2021, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
wiek: 33

Re: Funkcja dokonująca nietypowego przekształcenia

Post autor: 0bcy »

SidCom pisze: 6 mar 2021, o 23:12 Jeżeli zapiszemy liczbę k-cyfrową jako:

$$l_k = \sum_{i=0}^{k-1} a_i \cdot 10^i $$
to jej "lustrzane odbicie względem przecinka" ma postać
$$ l^*_k = \sum_{i=0}^{k-1} a_i \cdot 10^{-i-1} $$
Dziękuje za pomoc, tam chyba powinno być bez minus jedynki.

A da się to jakoś zgrabnie zapisać?

W sensie jak mamy definicje np logarytmu

\(\displaystyle{ \log_{a}b=c \Leftrightarrow a^{c} = b }\)

to byłaby definicja takiego przekształcenia?

Dodano po 35 minutach 58 sekundach:
Takie:

\(\displaystyle{ Przekszt_{(n)} = .... }\)

Czy takie coś jest poprawne?

\(\displaystyle{ P_{(n)} = x \Leftrightarrow n = \sum_{i=0}^{k-1} a_i \cdot 10^i \Rightarrow x= \sum_{i=0}^{k-1} a_i \cdot 10^{-i-1} }\)
Ostatnio zmieniony 7 mar 2021, o 13:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
ODPOWIEDZ