Równanie postaci tgx=x+c
Równanie postaci tgx=x+c
Dzień dobry,
czy równanie postaci \(\displaystyle{ \tg x=x+c}\) (\(\displaystyle{ c}\) - stała) - można rozwiązać analitycznie? Jak?
ukłony, maziek
czy równanie postaci \(\displaystyle{ \tg x=x+c}\) (\(\displaystyle{ c}\) - stała) - można rozwiązać analitycznie? Jak?
ukłony, maziek
Ostatnio zmieniony 1 mar 2021, o 20:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Dilectus
- Użytkownik

- Posty: 2649
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 370 razy
Re: Równanie postaci tgx=x+c
Narysuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji
\(\displaystyle{ y=\tg x}\)
i
\(\displaystyle{ y=x+c}\)
Zobaczysz wtedy, że jest nieskończenie wiele rozwiązań równania \(\displaystyle{ \tg x=x+c}\) dla dowolnego parametru \(\displaystyle{ c}\).
\(\displaystyle{ y=\tg x}\)
i
\(\displaystyle{ y=x+c}\)
Zobaczysz wtedy, że jest nieskończenie wiele rozwiązań równania \(\displaystyle{ \tg x=x+c}\) dla dowolnego parametru \(\displaystyle{ c}\).
Ostatnio zmieniony 2 mar 2021, o 02:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Równanie postaci tgx=x+c
A jak się to ma do pytania?Dilectus pisze: 2 mar 2021, o 00:19 Narysuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji
\(\displaystyle{ y=\tg x}\)
i
\(\displaystyle{ y=x+c}\)
Zobaczysz wtedy, że jest nieskończenie wiele rozwiązań równania \(\displaystyle{ \tg x=x+c}\) dla dowolnego parametru \(\displaystyle{ c}\).
Re: Równanie postaci tgx=x+c
Dzień dobry, dziękuję za doprowadzenie mego postu do wymaganej postaci i za odpowiedzi. Wiem, że to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań (mogę zawęzić dziedzinę do \(\displaystyle{ \left\langle 0, \frac{\pi}{2}\right\rangle }\) rad). Wiem też, że można je rozwiązać graficznie a także numerycznie.
Dlaczego jednak nie można analitycznie?
ukłony, maziek
Dlaczego jednak nie można analitycznie?
ukłony, maziek
Ostatnio zmieniony 2 mar 2021, o 09:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Równanie postaci tgx=x+c
Ogólnie to trudne pytanie. Takie formalne dowody nieanalityczności wymagają określenia co konkretnie rozumiemy przez rozwiązanie analityczne. I często takie dowody bywają trudne. Ale ja osobiście patrzę na to tak, że jeśli mamy równanie \(\displaystyle{ f(x)=c}\) to rozwiązaniem jest zbiór \(\displaystyle{ f^{-1}\left[ \left\{ c\right\} \right] }\) czyli przeciwobraz \(\displaystyle{ \left\{ c\right\} }\). I elementy tego zbioru zwykle wyznaczamy wyznaczając funkcję odwrotną do \(\displaystyle{ f}\). Oczywiście taka funkcja bardzo często nie istnieje globalnie ale lokalnie kawałkami \(\displaystyle{ f}\) można odwracać. I tak kawałkami wyznaczamy rozwiązania.
Przykładowo \(\displaystyle{ x^2=4}\) można rozwiązać znajdując funkcje odwrotne do \(\displaystyle{ x^2}\) dla lewej i prawej gałęzi paraboli. Tymi funkcjami są \(\displaystyle{ \sqrt{x} }\) oraz \(\displaystyle{ -\sqrt{x} }\). Co daje rozwiązanie \(\displaystyle{ \sqrt{4}=2 }\) oraz \(\displaystyle{ -\sqrt{4}=-2 }\).
I teraz jak mamy równanie \(\displaystyle{ \tg x+x=c}\) to rozwiązanie sprowadza się do wyznaczenia \(\displaystyle{ f^{-1}}\) (kawałkami), gdzie \(\displaystyle{ f(x)=\tg x+x}\). A to wymaga wyznaczenia czegoś w stylu funkcji jednocześnie odwrotnej do funkcji trygonometrycznej \(\displaystyle{ \tg x}\) oraz do funkcji liniowej \(\displaystyle{ x}\). I to jest tu główny problem. Nie mamy takich funkcji odwrotnych do \(\displaystyle{ \tg x+x}\). Więc wyznaczenie tych szukanych \(\displaystyle{ x}\)-sów wymaga albo wprowadzenia jakichś abstrakcyjnych funkcji. I to przestaje być podejście analityczne. Albo metod numerycznych. Formalnie jednak to wymaga jakiegoś dowodu. A taki dowód wymaga formalnego ugruntowania co rozumiemy przez analityczność. W konsekwencji zagadnienie wydaje się trudne.
Re: Równanie postaci tgx=x+c
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie jestem pewien, czy zrozumiałem, ale wydaje mi się, że tak
.
ukłony, maziek
ukłony, maziek
- Dasio11
- Moderator

- Posty: 10305
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 2429 razy
Re: Równanie postaci tgx=x+c
Mówiąc prosto: równania prawdopodobnie nie da się rozwiązać analitycznie, bo matematycy próbowali przez kilkaset lat i żadnemu się nie udało. ;>
Re: Równanie postaci tgx=x+c
Haha, to jest też dobra odpowiedź, choć nie analityczna, lecz w pewnym sensie "numeryczna"
ukłony, maziek
ukłony, maziek
-
pkrwczn
- Użytkownik

- Posty: 164
- Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Re: Równanie postaci tgx=x+c
Może powinniśmy mównić o rozwiązaniu za pomocą fukncji elementranych. Rozwiązanie równania \(\displaystyle{ \tg(x)=c}\) też przecież rozwiązujemy numerycznie, chociaż opieramy się na funkcjach elementarnych to potrzebny jest kalkulator.
To też zależy też od tego z jakimi funkcjami elementranymi pracujemy. Gdyby nigdy nikt nie zdefiniował tangensa i innych funkcji trygonometrycznych i zamiast tego zdefiniował jekieś inne np \(\displaystyle{ h:x \rightarrow \tg(x)-x}\), to wtedy z równaniem \(\displaystyle{ h(x)=c}\) nie było by problemu bo wszystkie kalkulatory były by w stanie to policzyć (ale mogłyby nie mieć np tangensa). I funkcje elementare są dobrane właściwie dobrowolnie, więc trudność w rozwiązaniu równania typu \(\displaystyle{ h(x)=\tg(x)-x=c}\) zależy od tego na czym analiza jest oparta, czyli na jakich funkcjach elementarnych.
To też zależy też od tego z jakimi funkcjami elementranymi pracujemy. Gdyby nigdy nikt nie zdefiniował tangensa i innych funkcji trygonometrycznych i zamiast tego zdefiniował jekieś inne np \(\displaystyle{ h:x \rightarrow \tg(x)-x}\), to wtedy z równaniem \(\displaystyle{ h(x)=c}\) nie było by problemu bo wszystkie kalkulatory były by w stanie to policzyć (ale mogłyby nie mieć np tangensa). I funkcje elementare są dobrane właściwie dobrowolnie, więc trudność w rozwiązaniu równania typu \(\displaystyle{ h(x)=\tg(x)-x=c}\) zależy od tego na czym analiza jest oparta, czyli na jakich funkcjach elementarnych.
-
dzialka11o
- Użytkownik

- Posty: 430
- Rejestracja: 12 wrz 2012, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 123 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Równanie postaci tgx=x+c
Dla wartosci \(\displaystyle{ c=0}\) mamy \(\displaystyle{ \tg X =x }\)
przy użyciu tylko kalkulatora wielofunkcyjnego otrzymałem dłutość śtycznej \(\displaystyle{ x =89,35883917.....}\) tu \(\displaystyle{ X=x}\)
T.W.
Dodano po 1 godzinie 23 minutach 1 sekundzie:
..............................................................................
Moje osobiste zapytanie /
w sprawie analizy numerycznej przy użyciu tylko kalkulatora wielofunkcyjnego ,
\(\displaystyle{ \sin X = \cos x}\) tu otrzymamy \(\displaystyle{ X =0, 999999953....}\)
jak zinterpretować ten wynik.
wynik ten otrzymałem - wstawiamy dowolną wartosc kąta \(\displaystyle{ X}\) np. ( 54)
--- tu klikałem kolejno na klawisz sin następnie na klawisz cos i ponownie tak dalej .
przy użyciu tylko kalkulatora wielofunkcyjnego otrzymałem dłutość śtycznej \(\displaystyle{ x =89,35883917.....}\) tu \(\displaystyle{ X=x}\)
T.W.
Dodano po 1 godzinie 23 minutach 1 sekundzie:
..............................................................................
Moje osobiste zapytanie /
w sprawie analizy numerycznej przy użyciu tylko kalkulatora wielofunkcyjnego ,
\(\displaystyle{ \sin X = \cos x}\) tu otrzymamy \(\displaystyle{ X =0, 999999953....}\)
jak zinterpretować ten wynik.
wynik ten otrzymałem - wstawiamy dowolną wartosc kąta \(\displaystyle{ X}\) np. ( 54)
--- tu klikałem kolejno na klawisz sin następnie na klawisz cos i ponownie tak dalej .
Ostatnio zmieniony 3 mar 2021, o 21:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Re: Równanie postaci tgx=x+c
Nadmienię, po co mi to było - bo może wszedłem w ślepą uliczkę niepotrzebnie. Jest takie znane (i trywialne) zadanie, czy jeśli Ziemię opasać po równiku liną o długości o 10 m większej, niż obwód Ziemi - to zdoła się pod nią przeczołgać człowiek.
Modyfikacja zadania polega na uściśleniu: na jaką wysokość od powierzchni Ziemi można odciągnąć ww. linę w jednym punkcie - formując trójkąt równoramienny złożony z dwóch stycznych z tego punktu do równika oraz o podstawie z cięciwy pomiędzy punktami styczności, przy założeniu, że reszta liny ściśle przylega do równika. Czy to zadanie można rozwiązać analitycznie? Bo mi o dziwo wychodzi, że nie. Co jest o tyle dziwne, że można je rozwiązać w ogólności za pomocą sznurka, wałka i palca. Nawiasem mówiąc numeryczne rozwiązanie prowadzi do zadziwiającej wartości.
--
ukłony
Modyfikacja zadania polega na uściśleniu: na jaką wysokość od powierzchni Ziemi można odciągnąć ww. linę w jednym punkcie - formując trójkąt równoramienny złożony z dwóch stycznych z tego punktu do równika oraz o podstawie z cięciwy pomiędzy punktami styczności, przy założeniu, że reszta liny ściśle przylega do równika. Czy to zadanie można rozwiązać analitycznie? Bo mi o dziwo wychodzi, że nie. Co jest o tyle dziwne, że można je rozwiązać w ogólności za pomocą sznurka, wałka i palca. Nawiasem mówiąc numeryczne rozwiązanie prowadzi do zadziwiającej wartości.
--
ukłony
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Równanie postaci tgx=x+c
Czy uważasz zachodzi implikacja:maziek pisze: 22 mar 2021, o 12:09 Czy to zadanie można rozwiązać analitycznie? Bo mi o dziwo wychodzi, że nie. Co jest o tyle dziwne, że można je rozwiązać w ogólności za pomocą sznurka, wałka i palca.
\(\displaystyle{ \text{umiem 'mierzyć' sznurkiem, walcem, palcem} \ \Rightarrow \ \text{pomiaru można dokonać analitycznie}}\)
czy ogólnie: że jeśli umiesz coś mierzyć to możesz to analitycznie wyznaczyć?
Co do zadania to z opisanego przez Ciebie modelu wynika, że jeśli \(\displaystyle{ \ell}\) to bok trójkąta równoramiennego, a \(\displaystyle{ R}\) to promień ziemi to wysokość \(\displaystyle{ h}\) na którą można naciągnąć sznurek będzie spełniać równanie \(\displaystyle{ \ell^2+R^2=(R+h)^2}\). Zatem \(\displaystyle{ h=-R \pm \sqrt{\ell^2+R^2} }\). Oczywiście ujemne rozwiązanie odrzucamy. Zatem \(\displaystyle{ h=-R + \sqrt{\ell^2+R^2} }\).
Re: Równanie postaci tgx=x+c
Powyższa implikacja nie zachodzi oczywiście, tym niemniej w tak wydawałoby się prostym wypadku dla mnie osobiście jest to dziwne i budzące zdumienie.
Co do przedłożonego rozwiązania jest ono słuszne - ale zapytam podchwytliwie skąd znasz wartość \(\displaystyle{ \ell}\) ?
Co do przedłożonego rozwiązania jest ono słuszne - ale zapytam podchwytliwie skąd znasz wartość \(\displaystyle{ \ell}\) ?
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Równanie postaci tgx=x+c
Wartość \(\displaystyle{ \ell}\) to połowa nadmiaru liny.maziek pisze: 22 mar 2021, o 13:29 Co do przedłożonego rozwiązania jest ono słuszne - ale zapytam podchwytliwie skąd znasz wartość \(\displaystyle{ \ell}\) ?
