Szukanie par liczb całkowitych
-
- Użytkownik
- Posty: 1251
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 32 razy
Szukanie par liczb całkowitych
Witam Nie wiem jak zabrać się za to zadanie :/
Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych (x, y) spełniających równanie: (x-2)y=7
Z góry thx za odpowiedź
Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych (x, y) spełniających równanie: (x-2)y=7
Z góry thx za odpowiedź
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Szukanie par liczb całkowitych
Przekształcając, otrzymujesz:
\(\displaystyle{ y=\frac{7}{x-2}}\), dla \(\displaystyle{ x\in (\mathbb{C}-\{2\})}\)
Ponieważ y jest całkowite, to x-2 musi być dzielnikiem \(\displaystyle{ 7}\).
Już poprawione.
\(\displaystyle{ y=\frac{7}{x-2}}\), dla \(\displaystyle{ x\in (\mathbb{C}-\{2\})}\)
Ponieważ y jest całkowite, to x-2 musi być dzielnikiem \(\displaystyle{ 7}\).
Już poprawione.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2007, o 19:31 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Szukanie par liczb całkowitych
y również jest dzielnikiem 7 (co otrzymujemy po prostych przekształceniach).
Równie dobrze możesz się pytać dlaczego ktoś, mając układ równań, najpierw wylicza x, skoro można y...
Równie dobrze możesz się pytać dlaczego ktoś, mając układ równań, najpierw wylicza x, skoro można y...