Cosinus do kwadratu.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
balech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 4 lis 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 6 razy

Cosinus do kwadratu.

Post autor: balech »

Dzien dobry,
obliczyłem zadanie, wyszło ładnie pięknie, że \(\displaystyle{ \cos^{2} =1}\) i w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ \alpha =90.}\)
Jak to mozliwe?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2021, o 16:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36042
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Cosinus do kwadratu.

Post autor: Jan Kraszewski »

I myślisz, że nie znając treści zadania ani Twoich rachunków zgadniemy to?

JK
balech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 4 lis 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 6 razy

Re: Cosinus do kwadratu.

Post autor: balech »

Chodzi mi o to, że \(\displaystyle{ \alpha}\) ma być w przedziale \(\displaystyle{ (0;180)}\), a w takim przedziale cosinus nie ma wartości \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\).
Ostatnio zmieniony 20 lut 2021, o 17:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36042
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Cosinus do kwadratu.

Post autor: Jan Kraszewski »

No nie ma - i co z tego? Ty jesteś pewny poprawności swojego rozwiązania, ale my nie musimy wierzyć Ci na słowo. Dopóki nie pokażesz obliczeń, to nic nowego w tym temacie nie stwierdzimy. W odpowiedziach może być błąd, tak samo jak w Twoim rozwiązaniu.

JK
balech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 4 lis 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 6 razy

Re: Cosinus do kwadratu.

Post autor: balech »

Zbadaj czy istnieje taki kąt \(\displaystyle{ \in (0;180)}\), dla którego zachodzi równość \(\displaystyle{ (\sin \alpha - 2\cos \alpha ) ^2=4(1 - \sin \alpha \cos \alpha )}\).
Ostatnio zmieniony 20 lut 2021, o 18:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeXa.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36042
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Cosinus do kwadratu.

Post autor: Jan Kraszewski »

Dla tego zadania Twoja odpowiedź jest dobra, a w odpowiedziach jest błąd.

JK
balech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 4 lis 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 6 razy

Re: Cosinus do kwadratu.

Post autor: balech »

Dzięki.
ODPOWIEDZ