Na zawodach
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13374
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
Na zawodach
W zawodach matematycznych było do rozwiązania \(\displaystyle{ 6}\) zadań. Dowolne dwa z nich były rozwiązane przez więcej niż \(\displaystyle{ \frac{2}{5} }\) matematyków. Nikt nie rozwiązał wszystkich zadań. Udowodnić, że co najmniej dwóch matematyków rozwiązało \(\displaystyle{ 5}\) zadań.
-
Ares777
Re: Na zawodach
\(\displaystyle{ \frac{2}{5} \cdot 5=2 , 2+1=3 }\)
wystarczy teraz , żeby każde dwa zadania były rozwiązane przez przynajmniej trzech matematyków , na rysunku tak jest a jakoś nie ma dwóch takich co by rozwiązało 5 zadań a warunki są spełnione
Jest to graf dwudzielny dzielący się na: studentów i zadania
wystarczy teraz , żeby każde dwa zadania były rozwiązane przez przynajmniej trzech matematyków , na rysunku tak jest a jakoś nie ma dwóch takich co by rozwiązało 5 zadań a warunki są spełnione
Jest to graf dwudzielny dzielący się na: studentów i zadania