srednia arytmetyczna

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

srednia arytmetyczna

Post autor: MatU3x »

Cześć,
mam obliczyć wspólrzędne \(\displaystyle{ p}\) wierzchołka, gdzie miejscami zerowymi funkcji kwadratowej są \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 12}\). Moje pytanie brzmi czemu przy liczeniu średniej arytmetycznej tej \(\displaystyle{ -1}\) wygląda to tak: \(\displaystyle{ \frac{12-1}{2}}\) a nie tak \(\displaystyle{ \frac{12+1}{2} }\).
Na logikę wydaję mi się, że jest to w połowie dwoch punktow więc powinniśmy je dodać. Oczywiście sprowadzając do postaci kanonicznej mogę obliczyć \(\displaystyle{ p}\) ze wzoru, ale chciałbym wiedzieć gdzie popełniam błąd myślowy.
Dziękuje
Ostatnio zmieniony 4 lut 2021, o 03:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli matematycznych. Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36104
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5347 razy

Re: srednia arytmetyczna

Post autor: Jan Kraszewski »

MatU3x pisze: 4 lut 2021, o 03:12Na logikę wydaję mi się, że jest to w połowie dwoch punktow więc powinniśmy je dodać.
Toż je przecież dodajemy: \(\displaystyle{ \frac{12-1}{2}=\frac{12+(-1)}{2}}\).

JK
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

Re: srednia arytmetyczna

Post autor: MatU3x »

Faktycznie, niby to wiedziałem, jeszcze to narysowałem na kartce i tak jest, nie wiem czemu ubzdurało mi się że to nie będzie środek tylko będzie od jednego bliżej a od drugiego dalej. Dziękuję :)
ODPOWIEDZ