rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ {n\choose 1} = {n\choose 2}}\)
Symbol Newtona - rozwiąż równanie
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Symbol Newtona - rozwiąż równanie
No to z definicji symbolu Newtona mamy do rozwiązania równanie:
\(\displaystyle{ \frac{ n! }{ 1! ( n-1)! }= \frac{ n!}{ 2! (n-2)!} \\ 1! (n-1)!=2!(n-2)! \\ (n-2)! (n-1)=2(n-2)! \\ n-1=2 \\ n=3}\)
\(\displaystyle{ \frac{ n! }{ 1! ( n-1)! }= \frac{ n!}{ 2! (n-2)!} \\ 1! (n-1)!=2!(n-2)! \\ (n-2)! (n-1)=2(n-2)! \\ n-1=2 \\ n=3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Złotoryja
- Podziękował: 1 raz
Symbol Newtona - rozwiąż równanie
Kolejne:
Na ile sposobów można podzielić 7 jabłek między Anię i Ewę tak, aby Ania otrzymała co najmniej 5 jabłek, a Ewa co najwyżej 2 jabłka.
Na ile sposobów można podzielić 7 jabłek między Anię i Ewę tak, aby Ania otrzymała co najmniej 5 jabłek, a Ewa co najwyżej 2 jabłka.