Nierównośc

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
hubert92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -HOME-
Podziękował: 40 razy

Nierównośc

Post autor: hubert92 »

prosiłbym o rozwiązanie :
a)
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)�}{3}}\) + \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)x� ≤ (x+1)�
b)
\(\displaystyle{ \frac{1-3x}{2}}\) - 4 ≤ \(\displaystyle{ \frac{x+1}{5}}\)


ten znak :
≤ - to mniejsze rowne


[ Dodano: 17 Października 2007, 22:50 ]
odswieżam
Simong
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieliczka
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 7 razy

Nierównośc

Post autor: Simong »

Jak chodzi o pierwsze czyli a) to rozbij sobie pierwsze korzystając ze wzorów skróconego mnożenia, sprowadź do wspolnego mianownika a potem przenieś wsyzstko na jedną stonę tak żeby po drugiej zostało zero

rozwiąż wskocze tu jeszcze i CI pomogę

Drugie trzeba spr do wspolnego mian po lewej stronie, potem prawą przenieść na lewo tak żeby zostało zero a dalej pomogę poźniej jak sprowadzisz lewą i przeniesioną prawą do wspolnego mianownika
ODPOWIEDZ