całki

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
rosa_125
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 15 paź 2007, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

całki

Post autor: rosa_125 »

Witam, możecie mi pomóc w rozwiązaniu całki :\(\displaystyle{ \int \sqrt{1-cosx}dx}\)
oraz jakie są przedziały całkowania dla całki \(\displaystyle{ \int_{D}f(x,y)dxdy}\) gdzie \(\displaystyle{ D=\{ (x,y)\in R^2:\quad 0\leqslant x, y\leqslant 1, y qslant x^2}}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

całki

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ \int \sqrt{1 - \cos x} \, \mboc{d}x = t \sqrt{2 \sin^2 \frac{x}{2}} \, = \ldots}\)
ODPOWIEDZ