Wyznaczenie wspolczynnikow funkcji kwadratowej

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Tymek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 sty 2021, o 11:09
Płeć: Mężczyzna

Wyznaczenie wspolczynnikow funkcji kwadratowej

Post autor: Tymek »

Witam
Mam takie pytanie, podpowie ktos z was, jak wyznaczyc wspolczynniki \(\displaystyle{ a,b,c}\) funkcji kwadratowej, majac czesc tej paraboli.
Powiedzmy mamy typowa fukncje \(\displaystyle{ f(x)= ax^2+bx+c}\), znamy kilka punktow tej paraboli, \(\displaystyle{ x = 0,2,5,6,9,11}\) i \(\displaystyle{ y=0,9,13,16,19,22}\).
Dziekuje za wszelkie wskazowki
Ostatnio zmieniony 23 sty 2021, o 11:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Wyznaczenie wspolczynnikow funkcji kwadratowej

Post autor: a4karo »

Narysuj te punkty na kartce i spróbuj połączyć punkty. Zdziwisz się jaka "parabola" wyjdzie
Tymek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 sty 2021, o 11:09
Płeć: Mężczyzna

Re: Wyznaczenie wspolczynnikow funkcji kwadratowej

Post autor: Tymek »

Tak wiem iz linia wyrysowana z tych punktow to pelzajacy waz. O to te z w sumie chodzi.
ODPOWIEDZ