\(\displaystyle{ y=\frac{\pi}{2}-arc tgx)}\)
bedzie to przesuniecie o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) w prawo i 1 na dół ?
f.cyklometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
f.cyklometryczna
coś chyba z zapisem słonko nie teges
możesz napisać dokładniej??
jeśli chodzi o funkcję \(\displaystyle{ y=\frac{\pi}{2}-\arctan{x}}\)
to możesz zapisać jako \(\displaystyle{ y=-\arctan{x}+\frac{\pi}{2}}\) i wtedy odwracasz wykres "do góry nogami" i przesuwasz o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) w górę..
możesz napisać dokładniej??
jeśli chodzi o funkcję \(\displaystyle{ y=\frac{\pi}{2}-\arctan{x}}\)
to możesz zapisać jako \(\displaystyle{ y=-\arctan{x}+\frac{\pi}{2}}\) i wtedy odwracasz wykres "do góry nogami" i przesuwasz o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) w górę..