Na ile sposobów...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
marzena456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bielsko-biała

Na ile sposobów...

Post autor: marzena456 »

Na ile sposobów można ustawić 10 osób w kolejce tak aby pani Kowalska i Pani Nowak nie stały obok siebie? Z góry dziękuję
mizera03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 18 razy

Na ile sposobów...

Post autor: mizera03 »

wszystkich ustawien jest 10! = 3628800
ustawien ze te panie beda obok siebie wynosi \(\displaystyle{ 2! 9! = 725760}\)
wiec od wszystkich odejmujemy te sposoby w ktorych stoja razem i mamy
3628800 -725760 = 2903040 sposobow ustawinia osob ze panie nie stoja obok siebie
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

Na ile sposobów...

Post autor: Darnok »

Mi wychodzi 35 280 (7*7!) więc prosił bym autorke tenatu o sprawdzenie wyników z odpowiedzią
marzena456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 19:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bielsko-biała

Na ile sposobów...

Post autor: marzena456 »

Nie mam odpowiedzi:(:(:(
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Na ile sposobów...

Post autor: *Kasia »

Jak na mój gust, rozwiązanie mizery03 jest poprawne.
ODPOWIEDZ