Witam, mam taką granicę do policzenia, tyle zrobiłem:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to2^+ } \frac{5^x}{5^x-25}=\lim_{x \to2^+ } \frac{5^x}{5^x-5^2}=\lim_{x \to2^+ } \frac{5^x}{5^x(1- \frac{5^2}{5^x}) }=\lim_{x \to2^+ } \frac{1}{1- 5^{2-x} }=}\)
i teraz nie wiem trochę co dalej, bo nie wiem czy są prawdą:
\(\displaystyle{ 2-2^+=-0^+=0^-}\) oraz \(\displaystyle{ 5^{0^-}=1^-}\)
bo jeśli tak to:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to2^+ } \frac{1}{1- 5^{2-x} }=\frac{1}{1- 5^{0^-}} =\frac{1}{1- 5 ^{0^-}} =\frac{1}{1-1^-} =\frac{1}{0^+} = +\infty}\)
proszę o pomoc, pozdrawiam
Granica funkcji
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: Granica funkcji
A po co tak kombinujesz? `5^x` jest funkcją rosnącą, więc dla `x>2` mianownik jest dodatni i mamy granicę postaci \(\displaystyle{ \left[\frac{25}{0^+}\right]}\)
-
hwite
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 7 lis 2017, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Re: Granica funkcji
No rzeczywiście tak prościej
dzięki
Ale ogólnie zrobiłem dobrze nie? To: \(\displaystyle{ 2-2^+=-0^+=0^-}\) oraz \(\displaystyle{ 5^{0^-}=1^-}\) jest dobrze?
Ale ogólnie zrobiłem dobrze nie? To: \(\displaystyle{ 2-2^+=-0^+=0^-}\) oraz \(\displaystyle{ 5^{0^-}=1^-}\) jest dobrze?
-
hwite
- Użytkownik

- Posty: 18
- Rejestracja: 7 lis 2017, o 00:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
Re: Granica funkcji
Tak, tak, to wiem, ale jednocześnie ciężko mi zdefiniować co to właściwie jest, pytając chciałem się tylko upewnić że moje rozumowanie było poprawne.