Jak wyznaczyć y z funkcji ?

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Awatar użytkownika
asia344
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 4 cze 2007, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Września
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 8 razy

Jak wyznaczyć y z funkcji ?

Post autor: asia344 »

Mam do rozwiązania układ równań metodą graficzną:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y-x=1\\y=x+2+y\end{cases}}\)


Wiem prawie jak to wykonać, to znaczy należy przekształcić oba równania tak żeby po jednej stronie mieć y. Z pierwszego wychodzi mi y=x+1 ale jek przekształcić drugie skoro mam po dwóch stronach dodatnie y, a jak przeniosę strony to mi się zredukują i zostanie 0=x+2. Nie wiem czy tak powinno wyjść ale jeśli tak to jak narysować wykres takiej funkcji?

Proszę o poradę
Pozdrawiam
Z góry dziękuję!!!
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

Jak wyznaczyć y z funkcji ?

Post autor: Ptaq666 »

W tym drugim wyjdzie ci, że x= -2 , na wykresie to oznacza pionową linię przecinającą oś x w miejscu x= -2
Z tego co widzę to przetnie się z prostą y=x+1 w punkcie P = (-2,-1)
Awatar użytkownika
asia344
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 4 cze 2007, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Września
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 8 razy

Jak wyznaczyć y z funkcji ?

Post autor: asia344 »

Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ