Witam;)...Jak udowodnić, że liczba \(\displaystyle{ \sqrt{n(n+1)}}\) przy czym \(\displaystyle{ n N}\) jest niewymierna?? Czy mógłbym prosić o pełne rozwiązanie?? z góry dzięki
Co wy tak usuwacie treści swych postów? Jest w nich coś złego? Lorek
niewymierność
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
niewymierność
Ja bym tak dla pewności napisał \(\displaystyle{ n\in \mathbb{N}_+}\)
Liczba \(\displaystyle{ \sqrt{p}, \; p\in \mathbb{N}_+}\) jest wymierna wtw gdy \(\displaystyle{ p}\) jest kwadratem liczby naturalnej, a u nas
\(\displaystyle{ n^2 liczba \(\displaystyle{ \sqrt{n(n+1)}}\) nie może by wymierna.}\)
Liczba \(\displaystyle{ \sqrt{p}, \; p\in \mathbb{N}_+}\) jest wymierna wtw gdy \(\displaystyle{ p}\) jest kwadratem liczby naturalnej, a u nas
\(\displaystyle{ n^2 liczba \(\displaystyle{ \sqrt{n(n+1)}}\) nie może by wymierna.}\)
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
niewymierność
Oto moje rozwiązanie
dowód nie wprost:
załóżmy,że \(\displaystyle{ \sqrt{n(n+1)}}\) jest wymierna i \(\displaystyle{ \sqrt{n(n+1)}=\frac{p}{q}}\)
gdzie \(\displaystyle{ p,q N}\) i \(\displaystyle{ NWD(p,q)=1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{n(n+1)}=\frac{p}{q}\iff n(n+1)=\frac{p^2}{q^2}\iff q^2n(n+1)=p^2}\)
teraz bierzemy taką liczbę pierwszą r, że \(\displaystyle{ r|n(n+1)}\) i \(\displaystyle{ r^2\nmid n(n+1)}\)
(na pewno taka istnieje gdyż n(n+1) nie jest kwadratem liczby naturalnej)
wtedy \(\displaystyle{ n(n+1)=r*k}\)
mamy więc \(\displaystyle{ q^2rk=p^2\rightarrow r|p}\)
mamy więc \(\displaystyle{ p=r*l}\)
czyli \(\displaystyle{ q^2rk=(rl)^2\iff q^2k=rl^2\rightarrow r|q}\)
otrzymaliśmy sprzecznośc gdyż \(\displaystyle{ NWD(p,q)=1}\)
a więc \(\displaystyle{ \sqrt{n(n+1)}}\) nie jest wymierna
[ Dodano: 17 Października 2007, 14:07 ]
a niech to. Lorek mnie wyprzedził
dla pocieszenia dodam że przeprowadzając analogiczne do podanego przeze mnie rozumowanie można udowodnić to co wykorzystał Lorek:że pierwiastek liczby nauralnej jest wymierny wtw gdy ta liczba jest kwadratem
dowód nie wprost:
załóżmy,że \(\displaystyle{ \sqrt{n(n+1)}}\) jest wymierna i \(\displaystyle{ \sqrt{n(n+1)}=\frac{p}{q}}\)
gdzie \(\displaystyle{ p,q N}\) i \(\displaystyle{ NWD(p,q)=1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{n(n+1)}=\frac{p}{q}\iff n(n+1)=\frac{p^2}{q^2}\iff q^2n(n+1)=p^2}\)
teraz bierzemy taką liczbę pierwszą r, że \(\displaystyle{ r|n(n+1)}\) i \(\displaystyle{ r^2\nmid n(n+1)}\)
(na pewno taka istnieje gdyż n(n+1) nie jest kwadratem liczby naturalnej)
wtedy \(\displaystyle{ n(n+1)=r*k}\)
mamy więc \(\displaystyle{ q^2rk=p^2\rightarrow r|p}\)
mamy więc \(\displaystyle{ p=r*l}\)
czyli \(\displaystyle{ q^2rk=(rl)^2\iff q^2k=rl^2\rightarrow r|q}\)
otrzymaliśmy sprzecznośc gdyż \(\displaystyle{ NWD(p,q)=1}\)
a więc \(\displaystyle{ \sqrt{n(n+1)}}\) nie jest wymierna
[ Dodano: 17 Października 2007, 14:07 ]
a niech to. Lorek mnie wyprzedził
dla pocieszenia dodam że przeprowadzając analogiczne do podanego przeze mnie rozumowanie można udowodnić to co wykorzystał Lorek:że pierwiastek liczby nauralnej jest wymierny wtw gdy ta liczba jest kwadratem