Twierdzenie Stoltza. Obliczyc granice.

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
DiTeR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 paź 2007, o 10:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 1 raz

Twierdzenie Stoltza. Obliczyc granice.

Post autor: DiTeR »

Obliczyć granice:

\(\displaystyle{ \lim_{n\to }\frac{1^{k}+2^{k}+3^{k}+...+n^{k}} {n^{k+1}}}\)

przy wykorzystatniu twierdzenia Stoltza.
andkom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 636
Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 350 razy

Twierdzenie Stoltza. Obliczyc granice.

Post autor: andkom »

Niech \(\displaystyle{ a_n=1^k+2^k+3^k+\cdots+n^k}\) oraz \(\displaystyle{ b_n=n^{k+1}}\).
Oczywiście \(\displaystyle{ (a_n)}\) oraz \(\displaystyle{ (b_n)}\) są ciągami rosnącymi i \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}a_n=\lim_{n\to\infty}b_n=\infty}\). Zatem z twierdzenia Stolza
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\frac{1^k+2^k+3^k+\cdots+n^k}{n^{k+1}}=\lim_{n\to\infty}\frac{a_n}{b_n}
=\lim_{n\to\infty}\frac{a_{n+1}-a_n}{b_{n+1}-b_n}=\\
=\lim_{n\to\infty}\frac{(n+1)^k}{(n+1)^{k+1}-n^{k+1}}
=\lim_{n\to\infty}\frac{(n+1)^k}{\sum_{i=0}^{k}\binom{k+1}in^i}=\\
=\lim_{n\to\infty}\frac{(1+1/n)^k}{\sum_{i=0}^{k}\binom{k+1}in^{i-k}}
=\lim_{n\to\infty}\frac{(1+1/n)^k}{\binom{k+1}k+\sum_{i=0}^{k-1}\binom{k+1}in^{i-k}}=\\
=\frac1{\binom{k+1}k+\sum_{i=0}^{k-1}0}=\frac1{\binom{k+1}k}=\frac1{k+1}}\)
ODPOWIEDZ