Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
-
Asiuk
- Użytkownik

- Posty: 62
- Rejestracja: 16 paź 2007, o 14:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: Asiuk » 16 paź 2007, o 22:50
Który wyraz rozwinięcia \(\displaystyle{ (z^{3}+z^{-2})^{75}}\) gdzie z > 0, nie zależy od z?
Uważam że chodzi tu o pierwszy i trzeci wyraz rozwinięcia ale nie jestem tego pewna i nie umię wytłumaczyć dlaczego... Pomocy
-
*Kasia
- Gość Specjalny

- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Post
autor: *Kasia » 16 paź 2007, o 22:59
\(\displaystyle{ z^{3x}\cdot z^{-2(75-x)}=z^0\\
3x+(-150)+2x=0\\
x=30}\)
Czyli 46 wyraz.