Witam!
Mam małe proste pytanie: Czemu nazywamy aproksymację średniokwadratową "średniokwadratową"?
Nie rozumiem tego, bardziej pasowałoby powiedzieć "aproksymacja na przestrzeniach unitarnych"?
Dziękuję!
Nazwa "średniokwadratowa" w Aproksymacji Średniokwadratowej
-
student_matematyk
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 15 maja 2020, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- Podziękował: 3 razy
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Nazwa "średniokwadratowa" w Aproksymacji Średniokwadratowej
Bo jest aproksymacja funkcji w przestrzeni \(\displaystyle{ L^2_{p}([a, b]) }\) z normą
\(\displaystyle{ \parallel f - g\parallel ={def} = \left [\int_{a}^{b} [f(x) - g(x)]^2\cdot p(x) dx \right]^{\frac{1}{2}} }\) (całkowalnych z kwadratem z wagą \(\displaystyle{ p ).}\)
Dodano po 2 minutach 58 sekundach:
Patrz na przykład
Janina i Michał Jankowscy. Przegląd metod i algorytmów numerycznych. Część 1. WNT Warszawa 1981.
\(\displaystyle{ \parallel f - g\parallel ={def} = \left [\int_{a}^{b} [f(x) - g(x)]^2\cdot p(x) dx \right]^{\frac{1}{2}} }\) (całkowalnych z kwadratem z wagą \(\displaystyle{ p ).}\)
Dodano po 2 minutach 58 sekundach:
Patrz na przykład
Janina i Michał Jankowscy. Przegląd metod i algorytmów numerycznych. Część 1. WNT Warszawa 1981.