Proszę o przykład, jak wyliczyc takie zadanka ;/
\(\displaystyle{ 3^{2 + Log_{3}4}}\)
\(\displaystyle{ 27^{Log_{3}2 - \frac{1}{3}}}\)
?:(
Logarytmy - skifa :(
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
Logarytmy - skifa :(
\(\displaystyle{ 3^{2+log_3 4}=3^2\cdot 3^{log_3 4}=9 4=36}\)
[ Dodano: 16 Października 2007, 21:26 ]
\(\displaystyle{ 27^{log_3 2 -\frac{1}{3}}=3^{3log_3 2-1}=\frac{3^{log_3 2^3}}{3}=\frac{2^3}{3}=\frac{8}{3}}\)
[ Dodano: 16 Października 2007, 21:26 ]
\(\displaystyle{ 27^{log_3 2 -\frac{1}{3}}=3^{3log_3 2-1}=\frac{3^{log_3 2^3}}{3}=\frac{2^3}{3}=\frac{8}{3}}\)