Różnowartościowość z definicji

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Marioo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: B-stok
Podziękował: 12 razy

Różnowartościowość z definicji

Post autor: Marioo »

Uzasadnij, że funkcja f nie jest różnowartościowa:
a)\(\displaystyle{ f(x)=(x-3)^{2}+1}\)
b)\(\displaystyle{ f(x)=(x-1)(x+2)(x-3)}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Różnowartościowość z definicji

Post autor: wb »

a)
\(\displaystyle{ f(2)=2=f(4)}\)
co oznacza, że dla różnych argumentów funkcja przyjmuje te same wartości, zatem nie jest różnowartościowa.

b)
\(\displaystyle{ f(1)=f(-2)=f(3)=0}\)
co oznacza, że dla różnych argumentów funkcja przyjmuje te same wartości, zatem nie jest różnowartościowa.
Marioo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: B-stok
Podziękował: 12 razy

Różnowartościowość z definicji

Post autor: Marioo »

Miało być z definicji, czyli x1 różne od x2 f(x1)-f(x2), ale coś mi to nie wychodzi.
ODPOWIEDZ