Wyznaczenie rzutu punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
monte8088
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 gru 2020, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Wyznaczenie rzutu punktu

Post autor: monte8088 »

Dzień dobry.
Jak wykonać poniższe zadanie?
Zadanie:
Wyznaczyć rzut punktu \(\displaystyle{ (6, 2, 9)}\) na prostą \(\displaystyle{ \frac{x+7}{5} = \frac{y+3}{2} = \frac{z+6}{4}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2020, o 18:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Wyznaczenie rzutu punktu

Post autor: a4karo »

Przez dany punkt poprowadź płaszczyznę prostopadła do prostej
monte8088
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 gru 2020, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Re: Wyznaczenie rzutu punktu

Post autor: monte8088 »

Zrobiłem.
\(\displaystyle{ t=3}\)
Rzut punktu \(\displaystyle{ = (8,3,6) }\)
Mam nadzieje, że dobrze. :) Dziękuję!
Ostatnio zmieniony 19 gru 2020, o 17:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich symboli matematycznych.
ODPOWIEDZ