dziedzina funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 paź 2007, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
dziedzina funkcji
czy moze ktos mi napisac dlaczego do dziedziny funkcji sinx dzielone przez x nie nalezy liczba 1 albo jak to obliczyc wiem ze z granicy ale moze cos wiecej please
Ostatnio zmieniony 16 paź 2007, o 23:52 przez SebastianBs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 10 gru 2006, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 27 razy
dziedzina funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{\sin x}{x}}\)
nie rozumiem dlaczego do dziedziny tej funkcji nie miałoby należeć 1.
\(\displaystyle{ D_{f}=\mathbb{R} \backslash \lbrace 0 \rbrace}\)
Wynika to z tego, że mianownik musi być różny od zera bo nie można przez nie dzielić.
nie rozumiem dlaczego do dziedziny tej funkcji nie miałoby należeć 1.
\(\displaystyle{ D_{f}=\mathbb{R} \backslash \lbrace 0 \rbrace}\)
Wynika to z tego, że mianownik musi być różny od zera bo nie można przez nie dzielić.