Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie macierzą kwadratową, nieosobliwą oraz \(\displaystyle{ x ̃}\) będzie ustalonym wektorem (np. \(\displaystyle{ x ̃ = [1, . . . , 1]T }\)). Dodatkowo niech \(\displaystyle{ b = Ax ̃}\). Rozwiązać układ równań liniowych \(\displaystyle{ Ax = b}\) metodą eliminacji Gaussa z częściowym wyborem elementu głównego. Obliczyć błąd względny \(\displaystyle{ \frac{||x−x ̃||2}{||x ̃||2}}\).
Dzień dobry, mam do wykonania zadanie którego treść przedstawiłem powyżej. Nie rozumiem jednak następującej części zadania: \(\displaystyle{ x ̃}\) będzie ustalonym wektorem (np. \(\displaystyle{ x ̃ = [1, . . . , 1]T}\) ). Dodatkowo niech \(\displaystyle{ b = Ax ̃}\). Oraz nie rozumiem o co chodzi z obliczeniem błędu względnego. Bardzo proszę o wyjaśnienie o co chodzi z tym wektorem i wzorem \(\displaystyle{ b = Ax ̃}\).
Eliminacja Gaussa
-
danieluk
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 24 maja 2007, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfów śląski
Eliminacja Gaussa
Ostatnio zmieniony 10 gru 2020, o 15:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Eliminacja Gaussa
Wskazówka
Rozwiązać układu równań \(\displaystyle{ A\vec{x} = \vec{b} }\) metodą eliminacji Gaussa z wyborem elementu głównego, dokonując rozkładu macierzy \(\displaystyle{ A = P\cdot L \cdot U. }\)
Określić błąd względny rozwiązania \(\displaystyle{ \frac{||x−x ̃||_{2}}{||x ̃||_{2}}\approx K \cdot \nu, }\) obliczając wskaźnik uwarunkowania macierzy \(\displaystyle{ A, \ \ cond(A). }\)
Rozwiązać układu równań \(\displaystyle{ A\vec{x} = \vec{b} }\) metodą eliminacji Gaussa z wyborem elementu głównego, dokonując rozkładu macierzy \(\displaystyle{ A = P\cdot L \cdot U. }\)
Określić błąd względny rozwiązania \(\displaystyle{ \frac{||x−x ̃||_{2}}{||x ̃||_{2}}\approx K \cdot \nu, }\) obliczając wskaźnik uwarunkowania macierzy \(\displaystyle{ A, \ \ cond(A). }\)
-
danieluk
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 24 maja 2007, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfów śląski
Re: Eliminacja Gaussa
Dziękuję za wskazówkę, jak to jednak zrobić kiedy b = Ax. X w tym wypadku jest znany.
-
danieluk
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 24 maja 2007, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfów śląski
Re: Eliminacja Gaussa
Jeżeli znamy współrzędne wektora \(\displaystyle{ X}\) i przykładowo macierz \(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} 1& 2& 3\\ 5& 6& 7\\ 4& -1& 1\end{bmatrix}}\) ja wyznaczyć macierz \(\displaystyle{ b}\)?
Ostatnio zmieniony 12 gru 2020, o 11:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.