Suma n+1 wartości bezwzględnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 1 paź 2007, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 1 raz
Suma n+1 wartości bezwzględnych.
Mam pytanie że \(\displaystyle{ |x|+|x+1|+|x+2|...|+|x+n|=n}\) ??
[ Dodano: 16 Października 2007, 20:29 ]
to znaczy jak udowodnić że : IxI+Ix+1I+Ix+2I+...+Ix+nI=n ??
[ Dodano: 16 Października 2007, 20:29 ]
to znaczy jak udowodnić że : IxI+Ix+1I+Ix+2I+...+Ix+nI=n ??
Ostatnio zmieniony 16 paź 2007, o 20:28 przez maly128, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Suma n+1 wartości bezwzględnych.
Obawiam, że to nie jest prawda....
Może chodziło o \(\displaystyle{ |x|+\ldots+|x+n|\,\ge \,n}\)
Może chodziło o \(\displaystyle{ |x|+\ldots+|x+n|\,\ge \,n}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 6176
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2552 razy
- Pomógł: 673 razy
Suma n+1 wartości bezwzględnych.
Sir George napisaL
Tak no własnie, ale byc moze tu chodzic
o rozwiazanie ww równania, tj o tym
ile jest wartosci x spelniajacych je
w zaleznosci od n...?!
Obawiam, że to nie jest prawda....
Tak no własnie, ale byc moze tu chodzic
o rozwiazanie ww równania, tj o tym
ile jest wartosci x spelniajacych je
w zaleznosci od n...?!
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 1 paź 2007, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 1 raz
Suma n+1 wartości bezwzględnych.
Polecenie:
Wyznacz wszystkie liczby naturalne dla których równanie ma rozwiązanie.
IxI+Ix+1I+Ix+2I+...+Ix+nI=n
[ Dodano: 18 Października 2007, 15:54 ]
Moim zdanim na pewno zachodzi równość dla n=0 wtedy równanie ma zero składników i wychodzi 0=0 dla 1 są już dwa rozwiązania...ale rozpatrywać wszystkie liczby naturalne to troche bez sensu...
Prosze o pomoc
Wyznacz wszystkie liczby naturalne dla których równanie ma rozwiązanie.
IxI+Ix+1I+Ix+2I+...+Ix+nI=n
[ Dodano: 18 Października 2007, 15:54 ]
Moim zdanim na pewno zachodzi równość dla n=0 wtedy równanie ma zero składników i wychodzi 0=0 dla 1 są już dwa rozwiązania...ale rozpatrywać wszystkie liczby naturalne to troche bez sensu...
Prosze o pomoc
- Vermax
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 17 mar 2007, o 12:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 5 razy
Suma n+1 wartości bezwzględnych.
Może tak, że zsumować wyrazy tego ciągu po lewej stronie, wyjdzie równanie kwadratowe, z tego delte, z tego delte z x, i gotowe...
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy