Rozkład na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 547
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 501 razy
Pomógł: 5 razy

Rozkład na czynniki

Post autor: 41421356 »

Jak w najbardziej prosty/elegancki sposób rozłożyć poniższy wielomian na czynniki:

\(\displaystyle{ W\left( x\right)=2x^3-3x^2-20x+21}\)

?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22292
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3768 razy

Re: Rozkład na czynniki

Post autor: a4karo »

Wyłączyć `x-1`
Ostatnio zmieniony 26 lis 2020, o 19:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 547
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 501 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Rozkład na czynniki

Post autor: 41421356 »

A jak to zrobić konkretnie?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34541
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5226 razy

Re: Rozkład na czynniki

Post autor: Jan Kraszewski »

Normalnie.

\(\displaystyle{ W\left( x\right)=2x^3-3x^2-20x+21=2x^3-2x^2-x^2...=2x(x-1)...}\)

JK
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 547
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 501 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Rozkład na czynniki

Post autor: 41421356 »

Już mam, dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ