Gracz wkłada 3 piłki do 4 pustych koszyków, jakie jest prawdopodobieństwo, że maksymalna liczba piłek w jednym koszu to dokładnie 2?
\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k-1}}\), gdzie n =liczba piłek, k = liczba koszów
\(\displaystyle{ {6 \choose 3} = 20}\)
Liczba możliwości, kiedy dokładnie 2 piłki są w jednym koszu:
\(\displaystyle{ 12 }\)
Natomiast spotkałem się również z końcową odpowiedzią Liczba możliwości, kiedy dokladnie 2 piłki są w jednym koszu jako 15, czy moglibyście napisać jaka jest Wasza odpowiedź?
Dzięki,
V.
Prawdopodobieństwo 3 piłki w 4 pustych koszach
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: Prawdopodobieństwo 3 piłki w 4 pustych koszach
W zadaniu brak informacji czy piłki są rozróżnialne, podobnie jak i kosze.
Dla nierozróżnialnych piłek i koszy prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Dla nierozróżnialnych piłek i rozróżnialnych koszy prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{12}{20}}\)
Dla rozróżnialnych piłek i nierozróżnialnych koszy prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)
Dla rozróżnialnych piłek i koszy prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{36}{64}}\)
Dla nierozróżnialnych piłek i koszy prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\)
Dla nierozróżnialnych piłek i rozróżnialnych koszy prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{12}{20}}\)
Dla rozróżnialnych piłek i nierozróżnialnych koszy prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)
Dla rozróżnialnych piłek i koszy prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{36}{64}}\)
-
pesel
- Użytkownik

- Posty: 1703
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 411 razy
Re: Prawdopodobieństwo 3 piłki w 4 pustych koszach
Jakoś nie mogę zrozumieć aby to miało jakiekolwiek znaczenie. Dlaczego wrzucanie trzech białych piłek do czterech koszy ma się zakończyć sukcesem (czyli znalezieniem się dokładnie dwóch piłek w jednym koszu) z innym prawdopodobieństwem niż robienie tego piłką żółtą, zieloną i czerwoną?kerajs pisze: 24 lis 2020, o 23:47 W zadaniu brak informacji czy piłki są rozróżnialne, podobnie jak i kosze.
Przez analogię, jak mam \(\displaystyle{ 1000}\) nierozróżnialnych pokoi i dwie nierozróżnialne osoby to prawdopodobieństwo, że wejdą do tego samego pokoju wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2} }\)? Rozumiem, że są dwa niepowtarzalne układy (2,0,0,0,0,0 (obie do jednego)... oraz 1,1,0,0,0,0...(obie w innych)) ale przecież nie są jednakowo prawdopodobne. Coś oczywistego mi umknęło?kerajs pisze: 24 lis 2020, o 23:47 Dla nierozróżnialnych piłek i koszy prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3} }\)
