Dana jest funkcja...

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
mardoq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 paź 2007, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 3 razy

Dana jest funkcja...

Post autor: mardoq »

\(\displaystyle{ f(x) = x^{2} -3x-2; x\in R}\)
Rozwiąż równanie

\(\displaystyle{ f(f(x)) = x}\)
mizera03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 18 razy

Dana jest funkcja...

Post autor: mizera03 »

...-2;x co to oznacza? popraw najlepiej
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Dana jest funkcja...

Post autor: ariadna »

mizera03, co Ci nie pasuje?


\(\displaystyle{ f(f(x))=(x^{2}-3x-2)^{2}-3(x^{2}-3x-2)-2}\)
Czyli trzeba rozwiązać:
\(\displaystyle{ x=(x^{2}-3x-2)^{2}-3(x^{2}-3x-2)-2}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2007, o 19:13 przez ariadna, łącznie zmieniany 1 raz.
mardoq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 paź 2007, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 3 razy

Dana jest funkcja...

Post autor: mardoq »

no dalej się robi problem.
mizera03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 18 razy

Dana jest funkcja...

Post autor: mizera03 »

a juz wiem nie pozaywalo u mnie tego ze x nalezy rzeczywistych pewnei klopoty z kompem albo moja nie uwaga;/
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Dana jest funkcja...

Post autor: ariadna »

mardoq pisze:no dalej się robi problem.
przy czym dokładnie?
mardoq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 paź 2007, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 3 razy

Dana jest funkcja...

Post autor: mardoq »

no jak wychodzi 4ta potęga.

czy ktoś potrafi to obliczyć do końca?
ODPOWIEDZ