Jak obliczyć miejsce zerowe funkcji?

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
sebastian.39
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kwidzyn

Jak obliczyć miejsce zerowe funkcji?

Post autor: sebastian.39 »

jest jak w temacie
przyklady;
A) \(\displaystyle{ y=x - 2}\)
B) \(\displaystyle{ y= -4x + 1}\)
C) \(\displaystyle{ y = \frac{1}{3}x +2}\)
nie zalezy mi na rozwiazaniach tylko na wytlumaczneiu jak to rozwiazac!!


Zapis poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Ostatnio zmieniony 16 paź 2007, o 19:04 przez sebastian.39, łącznie zmieniany 1 raz.
mizera03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 18 razy

Jak obliczyć miejsce zerowe funkcji?

Post autor: mizera03 »

za y podstawiasz 0 i liczysz jaki jest x to koniec!
Nooe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 12 razy

Jak obliczyć miejsce zerowe funkcji?

Post autor: Nooe »

słuchaj, podstaw sobie pod Y 0 wtedy w 1 przykladzie masz tak 0=x-2
2 przenosisz na druga strone i masz wtedy x=2 i to jest miejsce zerowe, analogicznie robisz w pozostalych przykladach
sebastian.39
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 16 paź 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kwidzyn

Jak obliczyć miejsce zerowe funkcji?

Post autor: sebastian.39 »

tz. ma to wygladac tak ??
A)y=x-2
0=x-2
x=2
prosze pomocy moja matma jest na niskim poziomie

[ Dodano: 16 Października 2007, 19:08 ]
2 przenosisz na druga strone i masz wtedy x=2
a nie X??
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

Jak obliczyć miejsce zerowe funkcji?

Post autor: Darnok »

sebastian.39, tak przykład "a" zrobiłeś dobrze
ODPOWIEDZ