Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
-
hubert92
- Użytkownik

- Posty: 99
- Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -HOME-
- Podziękował: 40 razy
Post
autor: hubert92 » 16 paź 2007, o 18:42
wiec prosiłbym o rozwiazanie mi tych przykładów :
a)
- 4 (\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)x - 2) - 4 = 2(- x + 2)
b)
2x(x-1)+4=2(x-1)�
c)
-(x-2)�+3(x-7)=2-(x+1) (x-1)
-
Nooe
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 12 razy
Post
autor: Nooe » 16 paź 2007, o 18:48
a) -2x+8-4=-2x+4
0=0
b) 2x^2-2x+4=2x^2-4x+2
2x=-2
x=-1
-
Darnok
- Użytkownik

- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
Post
autor: Darnok » 16 paź 2007, o 18:49
a)
\(\displaystyle{ -2x + 8 -4=-2x+4}\)
\(\displaystyle{ 4=4 x R}\)
-
Nooe
- Użytkownik

- Posty: 98
- Rejestracja: 30 wrz 2005, o 08:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 12 razy
Post
autor: Nooe » 16 paź 2007, o 18:50
3) -x^2+4x-4+3x-21=2-x^2+1
7x =7
x=1
-
hubert92
- Użytkownik

- Posty: 99
- Rejestracja: 13 maja 2007, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -HOME-
- Podziękował: 40 razy
Post
autor: hubert92 » 16 paź 2007, o 19:06
^
co tan znak ozacza w przykładach ?
-
Justka
- Gość Specjalny

- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Post
autor: Justka » 16 paź 2007, o 19:09
\(\displaystyle{ x^2}\) jest równoznaczne z "x^2"