rozwiązania równań w przedziałach

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Dzbanzmatmy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 maja 2020, o 16:55
Płeć: Kobieta
wiek: 20

rozwiązania równań w przedziałach

Post autor: Dzbanzmatmy »

Mam problem z takim zadaniem, nie wiem jak się za to zabrać.
Uzasadnić, że podane równania mają rozwiązania leżące we wskazanych przedziałach. Ile jest takich rozwiązań ?
a) \(\displaystyle{ x^{2} \cdot 2^{x}=1,\left( - \infty ,+ \infty \right) }\) - chodzi o inne rozwiązanie niż \(\displaystyle{ x = -2}\)
b)\(\displaystyle{ (1-x) \cdot \cos x= \sin{x},\left( 0,1\right) }\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2020, o 23:47 przez Dzbanzmatmy, łącznie zmieniany 2 razy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

Re: rozwiązania równań w przedziałach

Post autor: Jan Kraszewski »

Dzbanzmatmy pisze: 17 lis 2020, o 23:39Uzasadnić, że podane równania mają rozwiązania leżące we wskazanych przedziałach. Ile jest takich rozwiązań ?
a) \(\displaystyle{ x^{2} \cdot 2^{x},\left( - \infty ,+ \infty \right) }\)
A gdzie Ty tu widzisz jakieś równanie?

JK
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 246 razy

Re: rozwiązania równań w przedziałach

Post autor: JHN »

a) Graficzne rozwiązanie \(\displaystyle{ x^2=\left({1\over2}\right)^x}\) zorientuje Cię w mnogości rozwiązań danego równania...
Rozpatrz funkcję \(\displaystyle{ y=f(x)=x^2-\left({1\over2}\right)^x}\), wykorzystaj własność Darboux dla przedziału \(\displaystyle{ [0,1]}\)
b) analogicznie dla \(\displaystyle{ 1-x=\tg x}\)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 18 lis 2020, o 00:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: rozwiązania równań w przedziałach

Post autor: a4karo »

Może własność Darboux pomoże?
ODPOWIEDZ