Hej, nie wiem czy w dobrym dziale, ale ok.
Mam zadanie: Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \frac{1-\sin^{4}x-\cos^{4}x}{1-\cos^{2}x-\sin^{6}x} }\).
Po wyznaczeniu dziedziny i przekształceniach otrzymałem:
\(\displaystyle{ D: x \in \RR \setminus \left\{ \frac{k \pi }{2}\right\}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{2}{1+\sin^{2}x} }\)
Patrzyłem rozwiązania w internecie,ale dalej nie wiem co mam zrobić z tą dwójką w liczniku. Jak się z tym postępuje? Ludzie wyznaczają jedynie zbiór wartości mianownika, a jakbym wstawił zamiast dwójki trójkę to wychodzi kompletnie inny zbiór wartości. Wytłumaczy mi ktoś po kolei co mam robić po przekształceniu oraz w którym etapie mam połączyć wynik z dziedziną?
edit. wiedziałem, że pomyliłem działy, mógłby ktoś przenieść? dzieki
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
-
salvia_palth
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 1 paź 2020, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 4 razy
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 15 lis 2020, o 23:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
-
salvia_palth
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 1 paź 2020, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 4 razy
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: Zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
A jak Twoja pensja się waha między 1500 a 2000 i dostaniesz dwukrotną podwyżkę, to ile będziesz zarabiał?
-
salvia_palth
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 1 paź 2020, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 4 razy
Re: Zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Czyli dobrze rozumiem, że muszę podzielić licznik przez krańce przedziału tak?a4karo pisze: 15 lis 2020, o 21:48 A jak Twoja pensja się waha między 1500 a 2000 i dostaniesz dwukrotną podwyżkę, to ile będziesz zarabiał?
-
salvia_palth
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 1 paź 2020, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 4 razy
Re: Zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
To wtedy wyszłoby, że zbiorem wartości jest (2; 4) - mnożąc zbiór wartosci \(\displaystyle{ 1+\sin^{2}x }\), czyli (1;2) z uwzględnieniem dziedziny, co jest bzdurą.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22471
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3855 razy
Re: Zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
Jak masz zbiór wartości funkcji `\frac{1}{1+\sin^2 x} `, to zbiór wartości funkcji `\frac{2}{1+\sin^2 x} ` dostaniesz mnożąc go przez dwa