Oblicz długości wysokości równoległoboku
Oblicz długości wysokości równoległoboku
Oblicz długości wysokości równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) gdy \(\displaystyle{ A=(-1,1), B=(3,-2), C=(2,3), D=(-2,6).}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2020, o 19:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- JHN
- Użytkownik

- Posty: 728
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 245 razy
Re: Oblicz długości wysokości równoległoboku
Oblicz współrzędne \(\displaystyle{ \vec{AB},\ \vec{AD}}\) i rozwiąż równania
\(\displaystyle{ |\vec{AB}\times \vec{AD}|=|\vec{AB}|\cdot h_1}\) oraz \(\displaystyle{ |\vec{AB}\times \vec{AD}|=|\vec{AD}|\cdot h_2}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ |\vec{AB}\times \vec{AD}|=|\vec{AB}|\cdot h_1}\) oraz \(\displaystyle{ |\vec{AB}\times \vec{AD}|=|\vec{AD}|\cdot h_2}\)
Pozdrawiam
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Re: Oblicz długości wysokości równoległoboku
Otaczasz równoległobok prostokątem o pionowych i poziomych bokach - jego wierzchołki to \(\displaystyle{ BEDF}\) gdzie \(\displaystyle{ E(3; 6)}\) oraz \(\displaystyle{ F(-2; -2)}\). Możesz też zrobić podobnie z trójkątem jakim jest odpowiednia połowa równoległoboku.
Z tego dostaniesz (mam nadzieję) pole równoległoboku.
Znając długości jego boków, wysokości obliczysz z \(\displaystyle{ P=ah}\) (klasyczne oznaczenia).
Z tego dostaniesz (mam nadzieję) pole równoległoboku.
Znając długości jego boków, wysokości obliczysz z \(\displaystyle{ P=ah}\) (klasyczne oznaczenia).
