Szereg z arcusem
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13436
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3429 razy
- Pomógł: 809 razy
Szereg z arcusem
Udowodnić, że \(\displaystyle{ 2 (\arcsin(x) )^2 = \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{(n-1)! ^2}{(2n)! } (2x)^{2n} }\).
Ostatnio zmieniony 10 lis 2020, o 00:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Szereg z arcusem
Na stacku pokazano, jak to uzyskać z doprawdy zadziwiającej i cieszącej oko własności
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}\frac{\mbox{d}t}{1-x^{2}+x^{2}t^{2}}=\frac{\arcsin x}{x\sqrt{1-x^{2}}}}\)
Właściwie esencją jest dostrzeżenie nietrudnej w dowodzie, ale nie tak łatwej do wyciągnięcia z kapelusza, jeśli się nie wie, że warto to zrobić, tożsamości
\(\displaystyle{ \arctan \left(\frac{x}{\sqrt{1-x^{2}}}\right)=\arcsin x}\) dla odpowiednich \(\displaystyle{ x}\).
Jakieś inne pomysły
Kiedy próbowałem zwyczajnie skorzystać z iloczynu Cauchy'ego szeregów, to napotkałem problem zwinięcia sumy, która nie padła ugodzona żadnymi gammami, betami i innymi syfami… Oczywiście jak ma się wynik zadania, i ma się tę sumę z iloczynu Cauchy'ego, to pewnie można przepchnąć jakąś bardzo żmudną indukcję, ale przecież nie o to chodzi.
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1}\frac{\mbox{d}t}{1-x^{2}+x^{2}t^{2}}=\frac{\arcsin x}{x\sqrt{1-x^{2}}}}\)
Właściwie esencją jest dostrzeżenie nietrudnej w dowodzie, ale nie tak łatwej do wyciągnięcia z kapelusza, jeśli się nie wie, że warto to zrobić, tożsamości
\(\displaystyle{ \arctan \left(\frac{x}{\sqrt{1-x^{2}}}\right)=\arcsin x}\) dla odpowiednich \(\displaystyle{ x}\).
Jakieś inne pomysły