1)Znajdź brakujące wyrazy ciągu geometrycznego.
\(\displaystyle{ a_{1}}\),2,\(\displaystyle{ a_{3}}\),4
2)Zapisz wzór ogólny i rekurencyjny ciągu geometrycznego.
a)\(\displaystyle{ -3,0,0}\)
b)\(\displaystyle{ -20,10,-5}\)
3)Którym wyrazem ciągu geometrycznego jest liczba x?
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\), \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\), ...,
4)Oblicz sume 6 początkowych wyrazów ciągu, w którym \(\displaystyle{ b_{n}}\)=\(\displaystyle{ 6*3^{n}}\)
Ciąg geometryczny-zadania
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Ciąg geometryczny-zadania
1)
\(\displaystyle{ a_{4}=a_{2}\cdot{q^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 4=2q^{2}}\)
\(\displaystyle{ q=\sqrt{2}\vee q=-\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a_{4}=a_{2}\cdot{q^{2}}}\)
\(\displaystyle{ 4=2q^{2}}\)
\(\displaystyle{ q=\sqrt{2}\vee q=-\sqrt{2}}\)