Wyrugowanie parametru z funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Dajq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Wyrugowanie parametru z funkcji trygonometrycznej

Post autor: Dajq »

Cześć

Chce wyrugować z tego równania zmienną \(\displaystyle{ t}\) i pozyskać funkcję \(\displaystyle{ y=f(x)}\). Fizyczna interpretacja tego ruchu to przekształcenie równania ruchu w równanie toru ruchu w mechanice.

\(\displaystyle{
x = t \\
y = -2t - \sin(2t)
}\)


Nie mam pojęcia niestety jak to zrobić. W wypadku równań liniowych to było bardzo łatwe wystarczyło jedno ze składowych równań pomnożyć przez współczynnik a potem oba równania składowe "zsumować" aby po jednej ze stron paramtr "t" został wyrugowany. Niestety tutaj ukrył się on w sinusie.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Re: Wyrugowanie parametru z funkcji trygonometrycznej

Post autor: Dasio11 »

Przecież z tych równań natychmiast wynika, że \(\displaystyle{ y = -2x -\sin(2x)}\).
Dajq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Re: Wyrugowanie parametru z funkcji trygonometrycznej

Post autor: Dajq »

Przepraszam, ja mam chyba gwóźdź w głowie ;) to chyba ze stresu, że nie pomyślałem, żeby z pierwszego równania wyznaczyć t i podstawić do drugiego. Wydaje mi się, że temat do kosza, sory za spam.
ODPOWIEDZ