Polecenie brzmi tak:
Wskaż działanie \(\displaystyle{ *}\) na zbiorze \(\displaystyle{ A = \{0, 1, 2, 3, 4, 5\} }\) takie, że \(\displaystyle{ (A, *)}\) jest grupą nieprzemienną.
Szczerze powiedziawszy nie wiem, jak się za to zabrać. Gdzieś znalazłem, że można w jakiś sposób przenieść działanie z \(\displaystyle{ S_3}\) na ten zbiór numerując odpowiednie permutacje, ale nie bardzo wiem, jak to zrobić. Przecież najpierw musiałbym ponumerować permutacje, potem szybko skonstruować tabelkę dla \(\displaystyle{ S_3}\), a następnie "tłumacząc" sobie permutacje na liczby skonstruować tabelkę dla zadanego zbioru. Nie da się inaczej? Czy to w ogóle dobre rozumowanie?
Działanie nieprzemienne w grupie
-
Gods_Eater
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 7 maja 2020, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22485
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3857 razy
Re: Działanie nieprzemienne w grupie
Tak to dobry pomysł. Ponumeruj je jakkolwiek i będzie dobrze. Tyle że może się okazać, że elementem neutralnym w tej grupie będzie np. Trójka
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2346
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Re: Działanie nieprzemienne w grupie
To jest dobre podejście i chyba jedyne sensowne. Da się to też zapisać jednym wzorem, jeśli nie jest wymagana tabelka:
Gdy \(\displaystyle{ f:S(3)\rightarrow \{0,1,\ldots,5\}}\) jest bijekcją, to definiujemy
\(\displaystyle{ a*b:=f\left( f^{-1}(a)\circ f^{-1}(b)\right) }\)
Gdy \(\displaystyle{ f:S(3)\rightarrow \{0,1,\ldots,5\}}\) jest bijekcją, to definiujemy
\(\displaystyle{ a*b:=f\left( f^{-1}(a)\circ f^{-1}(b)\right) }\)
-
Gods_Eater
- Użytkownik

- Posty: 35
- Rejestracja: 7 maja 2020, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Działanie nieprzemienne w grupie
To, jakim elementem będzie element neutralny nie ma znaczenia. Ogółem nie musi być tabelką, podoba mi się pomysł ze wzorem, sam kombinowałem, ale nie wiedziałem jak to ładnie ubrać.

Hmm, jest to fajny pomysł, zdecydowanie ułatwi tworzenie tabelkia4karo pisze: 3 lis 2020, o 21:19 Wiesz ze `S_3` to grupa izometrii trójkąta. Przypisz im numery i sprawdź jak się składają