Wartość wyrażenia

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Steradian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 28 wrz 2007, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chicago
Podziękował: 4 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: Steradian »

Oblicz wartość wyrażenia ||5x + 6| + 3|x| - |x - 4|| + |7x - 40| dla x należy do (0;4)
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Wartość wyrażenia

Post autor: ariadna »

Dla danego przedziału:
|5x+6|=5x+6
|x|=x
|x-4|=4-x
|7x-40|=40-7x
Wystarczy podstawić
ODPOWIEDZ