Problem z zadaniem którego treść wydaje mi się podejrzana

Własności przestrzeni; metryczność, zwartość, spójność... Przekształcenia i deformacje... Teoria wymiaru... słowem - topologia.
stefcio2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 sie 2019, o 11:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piotrków Tryb
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 4 razy

Problem z zadaniem którego treść wydaje mi się podejrzana

Post autor: stefcio2 »

Udowodnij, że produkt \(\displaystyle{ X _{1} \times ... \times X _{k} }\)
z metryką \(\displaystyle{ \overline{p} = \sum_{i=1}^{k}p _{i} (x _{i} , y _{i} ) }\) gdzie \(\displaystyle{ p _{i}}\) to metryka przestrzeni \(\displaystyle{ X _{i} }\), \(\displaystyle{ i = 1,2,...,k}\)
jest przestrzenią zupełną.
Czy to zadanie ma sens? Bo wydaje mi się, że dość łatwo można podać kontrprzykład, że jednak nie.
Myślę, że któraś z tych przestrzeni mogłaby nie być zupełna, niech to będzie np. \(\displaystyle{ X _{l}, l \in \left\{ 1, ..., k\right\} }\)
Zatem istnieje w niej ciąg \(\displaystyle{ x _{l _{n} } }\) który spełnia warunek cauchy'ego ale jego granica nie należy do tej przestrzeni
Wiem, że jeżeli punkt \(\displaystyle{ a=(a _{1} , ..., a _{k} ),}\) \(\displaystyle{ a _{1} \in X _{1}, ..., a _{k} \in X _{k}}\) jest granicą ciągu \(\displaystyle{ x _{n} =(x _{1 _{n} }, ..., x _{k _{n} } )}\), przestrzeni \(\displaystyle{ X _{1} \times ... \times X _{k} }\), to mamy:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } x _{i _{n} } =a _{i} }\) dla \(\displaystyle{ i = 1,...,k}\)
Czyli też \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } x _{l _{n} } =a _{l} }\)
Co jest niemożliwe, bo granica tego ciągu nie należy do przestrzeni \(\displaystyle{ X _{l} }\)
Zatem wtedy to nie może być przestrzeń zupełna

Czy moje myślenie jest poprawne?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36043
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: Problem z zadaniem którego treść wydaje mi się podejrzana

Post autor: Jan Kraszewski »

To zadanie ma sens, bo to jest zadanie w rozdziale "Produkt przestrzeni zupełnych", zatem każda z przestrzeni \(\displaystyle{ X_i}\) jest zupełna.

JK
stefcio2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 sie 2019, o 11:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piotrków Tryb
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 4 razy

Re: Problem z zadaniem którego treść wydaje mi się podejrzana

Post autor: stefcio2 »

Ten rozdział jest jednym z rozdziałów w paragrafie "Produkt kartezjański przestrzeni metrycznych" a zadania są na końcu każdego takiego paragrafu. To mnie trochę zmyliło.
ODPOWIEDZ