Liczba x stanowi \(\displaystyle{ 66\frac{2}{3}}\)% liczby y. Jakim procentem liczby x jest liczba y?
Proszę o podanie sposobu obliczania.
Procent y z x
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
Procent y z x
\(\displaystyle{ 66\frac{2}{3} =\frac{200}{3} =\frac{2}{3}}\)
Teraz po prostu wyliczamy z tego y :
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}y \\ \frac{3}{2}x=y \\ y=150 x}\)
Teraz po prostu wyliczamy z tego y :
\(\displaystyle{ x=\frac{2}{3}y \\ \frac{3}{2}x=y \\ y=150 x}\)