zadanie z nitkami z prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Paulina892007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 paź 2007, o 17:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stalowa Wola

zadanie z nitkami z prawdopodobieństwa

Post autor: Paulina892007 »

z pudełka z nićmi zawierającymi 6 szypułek nici białych i 3 szpulki nici czarnych wybrano w sposób losowy jedną, a następnie z pozostałych drugą. oblicz prawdopodobieństwo tego ze dwa razy wybrano nici tego samego koloru
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

zadanie z nitkami z prawdopodobieństwa

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \frac{C_6^1\cdot C_5^1+C_3^1\cdot C_2^1}{C_9^1\cdot C_8^1}}\)
ODPOWIEDZ