Mam problem w rozwiązaniu takiego przykładu. Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \frac{11\sqrt{3} - 4\sqrt{7}}{\sqrt{3} - \sqrt{7}}}\) - \(\displaystyle{ \frac{13\sqrt{7} + \sqrt{3}}{\sqrt{12} - \sqrt{28}}}\)
Przykład z wykładnikiem wymiernym
-
- Użytkownik
- Posty: 3506
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1260 razy
Przykład z wykładnikiem wymiernym
\(\displaystyle{ =\frac{11\sqrt3-4\sqrt7}{\sqrt3-\sqrt7}-\frac{13\sqrt7+\sqrt3}{2(\sqrt3-\sqrt7)}= \\ =\frac{22\sqrt3-8\sqrt7}{2(\sqrt3-\sqrt7)}-\frac{13\sqrt7+\sqrt3}{2(\sqrt3-\sqrt7)}=\frac{22\sqrt3-8\sqrt7-13\sqrt7-\sqrt3}{2(\sqrt3-\sqrt7)}=\frac{21\sqrt3-21\sqrt7}{2(\sqrt3-\sqrt7)}= \\ =\frac{21(\sqrt3-\sqrt7)}{2(\sqrt3-\sqrt7)}=\frac{21}{2}}\)