ograniczoność i kresy

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
juvex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 4 paź 2007, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ja mam wiedzieć ?
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 3 razy

ograniczoność i kresy

Post autor: juvex »

ja mam problem z takim zadaniem: zbadać ograniczoność (z dołu i z góry) i wyznaczyć kresy ( o ile istnieją) a to te przykładziki:
\(\displaystyle{ A= \lbrace \frac{2n}{n+1} , n\in N \rbrace}\)
\(\displaystyle{ B= \lbrace n+ \frac{1}{n}, n\in N \rbrace}\)
\(\displaystyle{ C= \lbrace (1- \frac{1}{n} )(-1)^{n}, n\in N \rbrace}\)
ODPOWIEDZ