suma liczb zespolonych
-
justynaj457
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 20 paź 2020, o 11:55
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
suma liczb zespolonych
Jak się za to zabrać?
Wyznacz (przedstaw w postaci algebraicznej) \(\displaystyle{ d= \frac{i+ \sqrt{3} }{2} }\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{10} d^{n} }\)
Wyznacz (przedstaw w postaci algebraicznej) \(\displaystyle{ d= \frac{i+ \sqrt{3} }{2} }\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{10} d^{n} }\)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2020, o 12:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale: to nie jest szereg!
Powód: Temat umieszczony w złym dziale: to nie jest szereg!
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: suma liczb zespolonych
To jest suma kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego. Policz ją i podstaw wartość \(\displaystyle{ d}\).
-
justynaj457
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 20 paź 2020, o 11:55
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
Re: suma liczb zespolonych
czy to będzie \(\displaystyle{ S_{10}=1- \left( \frac{i+ \sqrt{3} }{2}\right) ^{10} }\)? i jak zapisać to w postaci algebraicznej?Janusz Tracz pisze: 20 paź 2020, o 13:01To jest suma kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego. Policz ją i podstaw wartość \(\displaystyle{ d}\).
Ostatnio zmieniony 20 paź 2020, o 14:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: suma liczb zespolonych
A na jakiej podstawie tak sądzisz?justynaj457 pisze: 20 paź 2020, o 14:16czy to będzie \(\displaystyle{ S_{10}=1- \left( \frac{i+ \sqrt{3} }{2}\right) ^{10} }\)?
JK
-
justynaj457
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 20 paź 2020, o 11:55
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
Re: suma liczb zespolonych
\(\displaystyle{ q=d}\)Jan Kraszewski pisze: 20 paź 2020, o 14:41A na jakiej podstawie tak sądzisz?justynaj457 pisze: 20 paź 2020, o 14:16czy to będzie \(\displaystyle{ S_{10}=1- \left( \frac{i+ \sqrt{3} }{2}\right) ^{10} }\)?
JK
podstawiłam do wzoru, skróciłam i wyszło \(\displaystyle{ S_{10}=1- d^{10} }\)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2020, o 14:58 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
justynaj457
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 20 paź 2020, o 11:55
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
Re: suma liczb zespolonych
\(\displaystyle{ S_{10}=d\cdot \frac{1- d^{10} }{1-d}= \frac{i+ \sqrt{3} }{2} \cdot \frac{1- d^{10} }{1- \frac{i+ \sqrt{3} }{2} }=\frac{i+ \sqrt{3} }{2} \ \cdot \frac{1- d^{10} }{ \frac{i+ \sqrt{3} }{2} }= 1- d^{10} }\)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2020, o 15:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: suma liczb zespolonych
A możesz wyjaśnić, jak wyparowało z mianownika \(\displaystyle{ 1-}\) ?justynaj457 pisze: 20 paź 2020, o 15:09\(\displaystyle{ S_{10}=d\cdot \frac{1- d^{10} }{1-d}= \frac{i+ \sqrt{3} }{2} \cdot \frac{1- d^{10} }{\red{1- \frac{i+ \sqrt{3} }{2}} }=\frac{i+ \sqrt{3} }{2} \ \cdot \frac{1- d^{10} }{\red{ \frac{i+ \sqrt{3} }{2}} }= 1- d^{10} }\)
JK
-
justynaj457
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 20 paź 2020, o 11:55
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
Re: suma liczb zespolonych
już widzę swój błąd, źle sprowadziłam do wspólnego mianownika
Dodano po 25 minutach 39 sekundach:
czyli mam \(\displaystyle{ S_{10}=d \cdot \frac{1- d^{10} }{1-d}= \frac{d- d^{11} }{1-d} }\) i mam juz podstawiać wartość d? czy mogę cos uprościć?
Dodano po 25 minutach 39 sekundach:
czyli mam \(\displaystyle{ S_{10}=d \cdot \frac{1- d^{10} }{1-d}= \frac{d- d^{11} }{1-d} }\) i mam juz podstawiać wartość d? czy mogę cos uprościć?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2020, o 15:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj indeksów dolnych.
Powód: Używaj indeksów dolnych.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: suma liczb zespolonych
To nie jest Twój jedyny błąd. Pomyliłaś pierwszy wyraz, jest nim \(\displaystyle{ d^0=1}\). Pomyliłaś też liczbę wyrazów - jest ich \(\displaystyle{ 11}\), a nie \(\displaystyle{ 10}\).
A żeby ułatwić sobie rachunki warto zauważyć (i potwierdzić spostrzeżenie rachunkami), że \(\displaystyle{ d^{12}=1.}\)
JK
A żeby ułatwić sobie rachunki warto zauważyć (i potwierdzić spostrzeżenie rachunkami), że \(\displaystyle{ d^{12}=1.}\)
JK
