Witam, czy ktoś by mógł mi wytłumaczyć lub polecić jakieś źródło gdzie mógłbym dowiedzieć się skąd wzięły się podane poniżej własności funkcji trygonometrycznych, z czego one wynikają?
1) \(\displaystyle{ \sin( -\alpha ) = -\sin(\alpha)}\)
2) \(\displaystyle{ \cos( -\alpha ) = \cos(\alpha)}\)
3) \(\displaystyle{ \tg( -\alpha ) = -\tg(\alpha)}\)
4) \(\displaystyle{ \ctg( -\alpha ) = -\ctg(\alpha)}\)
Własności funkcji trygonometrycznych
-
bartekw2213
- Użytkownik

- Posty: 60
- Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 33 razy
-
janusz47
- Użytkownik

- Posty: 8035
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1707 razy
Re: Własności funkcji trygonometrycznych
Równości te wynikają z definicji funkcji trygonometrycznych.
Dla uzasadnienia pierwszego wzoru zauważmy, że kąty o miarach \(\displaystyle{ \alpha }\) i \(\displaystyle{ -\alpha }\) są położone na płąszczyźnie w ten sposób, że drugie ich ramiona są symetryczne względem pierwszej osi współrzędnych.
Jeśli punkt \(\displaystyle{ A = (p, q) }\) leży na drugim ramieniu kąta \(\displaystyle{ \alpha }\) to punkt symetryczny \(\displaystyle{ A' = (p, -q) }\) leży na drugim ramieniu kąta o mierze \(\displaystyle{ -\alpha }\)
Wobec tego
\(\displaystyle{ \sin(-\alpha) = \frac{-q}{\sqrt{p^2 + (-q)^2}} = - \frac{q}{\sqrt{p^2 + q^2}} = -\sin(\alpha).}\)
Podobnie dowodzimy równości dla pozostałych funkcji trygonometrycznych.
Dla uzasadnienia pierwszego wzoru zauważmy, że kąty o miarach \(\displaystyle{ \alpha }\) i \(\displaystyle{ -\alpha }\) są położone na płąszczyźnie w ten sposób, że drugie ich ramiona są symetryczne względem pierwszej osi współrzędnych.
Jeśli punkt \(\displaystyle{ A = (p, q) }\) leży na drugim ramieniu kąta \(\displaystyle{ \alpha }\) to punkt symetryczny \(\displaystyle{ A' = (p, -q) }\) leży na drugim ramieniu kąta o mierze \(\displaystyle{ -\alpha }\)
Wobec tego
\(\displaystyle{ \sin(-\alpha) = \frac{-q}{\sqrt{p^2 + (-q)^2}} = - \frac{q}{\sqrt{p^2 + q^2}} = -\sin(\alpha).}\)
Podobnie dowodzimy równości dla pozostałych funkcji trygonometrycznych.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2020, o 13:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Dilectus
- Użytkownik

- Posty: 2649
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 370 razy
Re: Własności funkcji trygonometrycznych
Wystarczy zresztą spojrzeć na wykresy tych funkcji, żeby przekonać się o ich własnościach.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Własności funkcji trygonometrycznych
Ale żeby umieć zrobić wykresy musisz znać własności...Dilectus pisze: 19 paź 2020, o 19:20 Wystarczy zresztą spojrzeć na wykresy tych funkcji, żeby przekonać się o ich własnościach.
JK