Jaki wynik ma to wyrażenie?
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 16 lut 2007, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żyki
- Podziękował: 51 razy
Jaki wynik ma to wyrażenie?
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}}\) (\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2}+\frac{1}{y^2}}}\)) + \(\displaystyle{ \frac{2}{(x+y)^3}}\) (\(\displaystyle{ \frac{1}{x}+\frac{1}{y}}}\)) = ?
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 16 lut 2007, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żyki
- Podziękował: 51 razy
Jaki wynik ma to wyrażenie?
Doprowadziłem to do takiej postaci. Co dalej. Wzór skróconego mnożenia zastosować?
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}}\) \(\displaystyle{ \frac{y^2+x^2}{x^2y^2}}}\) + \(\displaystyle{ \frac{2}{(x+y)^2}}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{xy}}}\) = ...
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}}\) \(\displaystyle{ \frac{y^2+x^2}{x^2y^2}}}\) + \(\displaystyle{ \frac{2}{(x+y)^2}}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{xy}}}\) = ...
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 16 lut 2007, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żyki
- Podziękował: 51 razy
Jaki wynik ma to wyrażenie?
Wspólny mianownik, a co z mnożeniem? Chyba w pierwszej kolejności działania mnożenia się wykonuje. Może jakaś większa podpowiedź.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Jaki wynik ma to wyrażenie?
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}\cdot\frac{y^2+x^2}{x^2y^2}+\frac{2}{(x+y)^2}\cdot\frac{1}{xy}=
\frac{x^2+y^2}{(x+y)^2\cdot(x^2y^2)}+\frac{2\cdot xy}{(x+y)^2\cdot xy\cdot xy}}\)
\frac{x^2+y^2}{(x+y)^2\cdot(x^2y^2)}+\frac{2\cdot xy}{(x+y)^2\cdot xy\cdot xy}}\)