Tr. prost. - odległość środka okręgu wpisanego od opisa

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 10 razy

Tr. prost. - odległość środka okręgu wpisanego od opisa

Post autor: Ewcia »

w trojkacie ABC, wysokosc AD o dlugosci 12 dzieli bok BC na odcinki o dlugosciach 9 i 16.wyznacz dlugosci bokow AB i AC oraz wykaz ze trojkąt jest prostokątny interesuje mnie ta czesc zaania: (trojkat jest prostokatny ,AB wyszlo mi 15,AC=20,no a BC=25 z tresci zadania) wiec pytanie brzmi oblicz odleglosc srodka okregu wpisanego w trojkat prostokatny od srodka okregu opisanego na tym trojkacie R-opisany =c/2=25/2
r-wpisany=5 ????????

Edit by Rogal: poprawiłem temat.
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 17 razy

Tr. prost. - odległość środka okręgu wpisanego od opisa

Post autor: dem »

Masz wzorek na promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny:


\(\displaystyle{ r=\frac{a+b-c}{2}}\)


dalej sobie już poradzisz.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2285
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Tr. prost. - odległość środka okręgu wpisanego od opisa

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ r=\frac{ab}{a+b+c}}\)
\(\displaystyle{ r=5}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{c}{2}}\)
\(\displaystyle{ R=12,5}\)

nie chce mi sie rozpisywac, jesli bedziesz potrzebowac rozwiazania to napisze.
odleglosc wynosi \(\displaystyle{ \frac{5sqrt{3}}{2}}\)
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Tr. prost. - odległość środka okręgu wpisanego od opisa

Post autor: olazola »

a nie przypadkiem \(\displaystyle{ \frac{5\sqrt5}{2}}\)?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2285
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Tr. prost. - odległość środka okręgu wpisanego od opisa

Post autor: kuch2r »

olazola masz racje poprawny wynik to \(\displaystyle{ \frac{5sqrt{5}}{2}}\)
pomylilem promien r z odlegloscia i jak podstawilem do pitagorasa wyszlo ze odleglosc jest przeciwprostokatna :/ sorry za blad
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 10 razy

Tr. prost. - odległość środka okręgu wpisanego od opisa

Post autor: Ewcia »

mam :d THX
ODPOWIEDZ