Nowy pracownik...(zadanie z treścią)

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Pepe123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 wrz 2020, o 19:47
Płeć: Kobieta
wiek: 22

Nowy pracownik...(zadanie z treścią)

Post autor: Pepe123 »

Nowy pracownik podczas rozmowy dot. mowy o pracę zażyczył sobie stałej całorocznej podwyżki pensji. Dyrekcja zgodziła się na podwyżkę mies. pensji o 50 zł po każdym przepracowanym roku. Ile złotych zarobiłby ten pracownik przez 6 lat, jeśli przez pierwszy rok otrzymywałby miesięcznie 3250zł?
Nie wiem co robię źle :cry: Wg mnie powinno być jakoś tak:
\(\displaystyle{ a _{1}}\)= pierwszy rok, który ma 12 mies zatem:

\(\displaystyle{ a_{1}=3250\cdot 12\\
a_{1}=39600}\)


skoro z każdym rokiem pensja miesięczna rośnie o \(\displaystyle{ 50}\) to po 6 latach:
\(\displaystyle{ a_{6}=(3250+50\cdot 6)\cdot 12\\
a_{6}=42600}\)


Ale chyba źle to interpretuję skoro w odpowiedziach jest inaczej :cry: Ma ktoś jakiś pomysł?
Ostatnio zmieniony 13 paź 2020, o 16:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia to \cdot.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

Re: Nowy pracownik...(zadanie z treścią)

Post autor: a4karo »

nie dodałaś zarobków w latach 2,3,4 i 5

Czy jesteś pewna, że w roku 6 jego pensja to `3250+50\cdot 6` ?
ODPOWIEDZ