Witam, nie wiem w jaki sposób zinterpretować graficznie poniższą nierówność:
\(\displaystyle{ \left| \frac{z + i}{z^2 + 1} \right| \le 1 }\)
Dochodzę do przekształcenia w postaci \(\left| z + i\right| \le \left| z^2 + 1\right| \) i nie wiem jak ruszyć to dalej, w jaki sposób mogę się pozbyć tego kwadratu liczby zespolonej?
Liczby zespolone - nierówność z modułem
-
bartekw2213
- Użytkownik

- Posty: 60
- Rejestracja: 1 paź 2020, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 33 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36103
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
